Over

Functie en geschiedenis

De Kockengense Molen is een windmolen die rond 1653 gebouwd is. Tot 1960 was de molen de enige manier om droge voeten in de polder Kockengen te houden. Men was hiervoor afhankelijk van de wind. Als het polderpeil te hoog stond, moest er soms dus ook ’s nachts gemalen worden. De molenaar woonde daarom in of naast de molen. In de jaren zestig nam een elektrisch gemaal de functie van de molen over. De Kockengense polder werd toen gecombineerd met de polders Spengen en Teckop. Sindsdien wordt de molen gebruikt als hulpgemaal. De molen kan in principe nog steeds de polder bemalen, maar in 2023 werd er een technisch mankement geconstateerd waardoor we tijdelijk alleen onbelast ‘voor de prins’ draaien. Het wiekenkruis bestaat nog uit zogenaamde Potroeden. Deze hebben een lengte van bijna 24 meter en zijn voorzien van het oudhollands hekwerk met zeilen. De molen slaat het water uit door middel van een scheprad.

Restauraties

Sinds 1963 is de Kockengense Molen eigendom van de Stichting De Utrechtse Molens. De molen onderging in 1983 een forse restauratie en is ook in 2005 gerestaureerd. In 2011-2013 vond er weer een grote restauratie plaats: het scheprad werd 70 cm verlaagd om een betere tasting in het polderwater te krijgen en de molen kreeg een nieuwe fundering en rietdek.

Tegenwoordig

Op dit moment draait er een team van vrijwillige molenaars op de molen. Wanneer de molenaars aanwezig zijn, is de molen open voor bezoek. Kijk op de pagina’s Adres & openingstijden en Route en toegankelijkheid voor meer informatie wanneer je de molen wilt bezoeken.