Netwerk

Hieronder vind je een overzicht van de organisaties, wandel- en fietsroutenetwerken waar de Kockengense Molen aan verbonden is.

Stichting de Utrechtse Molens

Samen met 22 andere molens in de provincie Utrecht en omstreken, is de Kockengense Molen in het bezit van Stichting de Utrechtse Molens. Zij zijn verantwoordelijk voor het onderhoud en beheer van de molen, en het beschermen en verbeteren van de molenbiotoop. Het beheer van de stichting is uitbesteed aan het Utrechts Landschap. Meer informatie vind je op de website van Utrechts Landschap.

Vrienden van de Kockengense Molen

Deze stichting is in 2017 opgericht en heeft als doel het bijdragen aan onderhoud, bevorderen van de bekendbaarheid en de toegankelijkheid van de Kockengense Molen. Je wordt vriend door jaarlijks minstens €25,- aan de stichting te donderen. Donaties zijn in het verleden ingezet voor de reparatie van het waterwiel en het opfrissen van het interieur. Vriend worden? Contacteer het secretariaat van de stichting op [email protected].

Gilde van Molenaars

De molenaars van de Kockengense Molen zijn allemaal lid van het Gilde van Molenaars. Het gilde is een landelijke vereniging met provinciale afdelingen en is verantwoordelijk voor de opleiding tot molenaar (zowel voor windmolens als watermolens). Verzekeringen om als gediplomeerd molenaar of molenaar in opleiding met de molens te kunnen draaien, worden voor deze leden via het Gilde geregeld. Meer informatie over de opleiding vind je op de website van het Gilde.

De Hollandsche Molen

De Hollandsche Molen zet zich al sinds 1923 als belangenvereniging in voor het voortbestaan, malend en draaiend houden van de wind- en watermolens van Nederland. Om deze doelen te bereiken is De Hollandsche Molen actief voor iedereen die in molens is geïnteresseerd, voor moleneigenaren en andere molenprofessionals. Lees meer over De Hollandsche Molen op hun website.

De Molendatabase

Dit is een handige website waar alle molens in Nederland op staan. Je vindt hier zowel technische informatie, als een indruk hoe vaak de molen gebruikt wordt (aantal omwentelingen). Je kunt er meer lezen over de geschiedenis en verschillende foto’s vinden. Via deze link kom je op de pagina van de Kockengense Molen.